Oameni de geniu

Sa presupunem ca esti frustrat. Ca esti un geniu neinteles si un artist desavarsit, dar nevoia te obliga sa lucrezi intr’o banca doar ca sa faci bani de tigari. Esti inconjurat permanent de oameni al caror IQ e cat sandaluta Cleopatrei Stratan, pe cand al tau depaseste cu mult suma numerelor de la cei 2 bascheti ai lui Ghita Muresan. Deci dupa ce ca nu’ti gasesti locul pe lumea asta, sa zicem ca mai esti si impotent (ceea ce presupun ca doare cel mai tare, dar n’as avea de unde sa stiu cu exactitate). Si mai ai si o nevasta complet nevrotica si isterica, un automat de urlete ascutite. Sau sa presupunem ca nu esti impotent, dar sotia ta te ignora complet si te inseala cu toti cunoscutii si necunoscutii tai… Ce te faci?

Iti zic eu.

Daca te cheama T. S. Eliot (cu E de la Impotent), compui intr’o noapte un poem de vreo enshpe pagini, care va deveni cea mai importanta opera a inceputului de secol XX , insusi manifestul modernismului. Pentru asta, nu trebuie decat sa aduni din cam tot ce ai citit tu la viata ta, sa le insiri fara niciun sens (aparent) si sa astepti… Si iata cum ai nascut un curent de gandire!

Daca te cheama James Joyce (cu J de la Incornorat), faci altfel. Te apuci sa scrii un roman, la care muncesti vreo 20 ani ca sa te asiguri ca e interminabil. Trebuie doar sa treci de pagina 700, pentru ca fraierii sa aiba nevoie de inca pe atatea pagini de explicatii ca sa poata intelege titlul cartii. Si ca sa te convingi ca e intr’adevar o veritabila capodopera, asigura’te ca nici macar tu nu intelegi ce’ai scris. Sau ca nu intelegi decat cand personajul isi face nevoile sau isi face de lucru cu stanga, respectiv cu dreapta. Cheia succesului este sa nu spui acestor lucruri pe nume, ci doar sa le sugerezi subtil prin formulari de genul: “ce bine ca a trecut constipatia de ieri” sau folosind pur si simplu un singur cuvant: “sticky” (nu, nu e vulgar, e doar estetica uratului). Deci sa ne intelegem, vorbim acum despre romanul considerat a fi cea mai buna opera scrisa vreodata in limba engleza (“Ulysses“).

Si cati mai sunt pe langa astia…

3 thoughts on “Oameni de geniu

  1. am o banca 2 magazine mai incolo de librarie si inca n-a intrat niciunul de genul asta pana acum aici 😦
    Sa-nteleg ca astia scriu fara sa citeasca? ehhh…
    ma duc sa visez la boul impotent care o sa vina sa ma salveze din mocirla existentiala in care ma aflu.

    fara nicio legatura cu acest post, Ene, tu cunosti site-ul icanhascheezburger dot com?

  2. ah si eu care credeam ca in noul tau post voi fi vedeta…stiu ca nu am scris nimic de 700 de pagini, dar cred ca ma voi apuca de vreo odisee cu subiectul david.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s