O antologie a Hi5-ului

Cuvânt înainte. Nu ştiu ce o fi având blogul meu, dar am remarcat că multă lume ajunge să’l citească pur accidental pentru că se află, de fapt, în căutarea unor teme precum:

hi5 simboluri caractere speciale

dacă nu sunt logat pe hi5 şi vizitez un profil

aspecte pt. hi5 ş.a.m.d.

Norocul meu că am pile la guglea şi’i trimite la mine pe toţi aceşti curioşi…

În consecinţă, mi’am propus să răspund acestor dileme şi să redactez o Antologie a Hi5-ului, totul la cererea publicului.

Definiţii. Hi5 nu este o simplă reţea de socializare sau doar unul din miile de site-uri cu user generated content. Hi5 e un fenomen definitoriu pentru tot ceea ce reprezintă societatea autohtonă contemporană. Şi ca să’mi susţin afirmaţia, o să las cifrele să vorbească: Hi5 a depăşit fabulosul număr de 2 milioane de utilizatori unici chiar de la începutul anului 2008 şi se află pe locul 3 în topul destinaţiilor internauţilor români. Este evident că pentru urmaşii lui Traian şi Decebal Hi5 este noua Romă, către care duc toate drumurile (google stă mărturie prin cele 1.300.000 de pagini despre Hi5 pe care le afişează – şi dacă google zice, atunci aşa este!). Este Mecca şi Medina tineretului din ziua de azi, dar şi Himalaya kitch-ului şi Vârfu Omu al tâmpeniei (asta e, nu le poţi avea pe toate).

Cine? De la vedete la cerşetori, de la copii de 10 ani la moşi de 70, de la cocalari la rocări, de la pitzipoance la emo kids, de la scursuri ale societăţii la mari filosofi contemporani… Toată lumea are cont pe Hi5.

Unde? La mare sau la munte, la ţară sau in da hood, la deal sau la vale… Hi5 e binevenit oriunde.

Când? Fie vară, fie iarnă, fie ciclon/uragan/caniculă/erupţie vulcanică… Hi5 e nelipsit.

Cum? În orice poziţie, oricare dintre cele 69 şi chiar mai departe…

Cert e că Hi5 are capacitatea unică de a răspunde oricărei întrebări înainte ca aceasta să fi fost rostită şi chiar gândită, în cele mai multe din cazuri. Şi ca lucrurile să fie chiar mai clare de’atât, vă ofer şi un Ghid de bună purtare, că doar orice are nevoie de un ghid auxiliar (o să ajungem nici să nu putem respira fără un ghid în care să se scrie inspiră-expiră)… Să purcedem:

  1. Dacă nu ai cont pe Hi5, nu exişti. Punct.
  2. Dacă ai cont pe Hi5, dar ai mai puţin de 20 de poze, exişti, dar exişti degeaba.
  3. Ca să fii cool, trebuie să ai poze cu noile tale achiziţii: trening Nike (aka “virguliţa”), adidaşi Puma, telefon/telefoane cu antenă suficient de mare(i) încât să prindă şi bulgarii ş.a.m.d.
  4. Ca să arăţi că eşti “de viaţă”, pozele tale trebuie să cuprindă cel puţin un album cu titlul: Eu qu tovarashii/Cu gashka nebuna/Me and ma gals, după caz. În respectivele poze, trebuie fie să te ţii cu tovarăşii de gât, fie să faci pe Charlie’s Angels cu fetele, fie toate la un loc.
  5. Ca să arăţi cât eşti de plimbat, trebuie să ai o serie de poze în care să apari tu rânjind din toate măselele (mai ales din cele de aur), având în spate un fundal glorios: Colosseum-ul, Turnul Eiffel, Burj-al-Arab, Big Benn etc. Merge şi TNB dacă nu beneficiezi de resurse, dar nu va avea acelaşi efect ameţitor.
  6. Ca să se vadă că eşti un vicios (şi în consecinţă cool), e musai să adaugi câteva poze cu tine şi un morman de sticle (goale) de tărie/spirt: Eu shi qu boonool meu preten Jack/Johnnie & Co. Dacă eşti fată, e mai de efect un cocktail de prin banbu: La un Sex on the Beach/Cuba Libre/Cosmopolitan etc.
  7. Sugestie unisex: nu uita de fumuri! Trebuie să pufăi din ţigară în cel puţin 15% din poze, să scoţi un fum mai ceva decât Combinatul Siderurgic de la Galaţi (înainte de faliment, evident) şi să ţii degetele cât mai crăcănate când manevrezi ţigara – dă bine.
  8. Fie că ai sau nu carnet, fă nişte poze şi la volan sau măcar pe lângă vreo limuzină (vezi că’s detule în parcare la Hilton).
  9. Muzica pe care o asculţi trebuie să se încadreze cel puţin în una din categoriile: digielectrotrance, brittenminimalsoft, indiebassdrumhouse etc. Cu puţină imaginaţie se poate ajunge departe…

Importanţă. Hi5 – frate, prieten, amant, psihiatru, medic de familie. Hi5 le face pe toate. Îţi este alături în cele mai grele momente, te ajută să’ţi regăseşti colegii din generală (şi chiar pe diriga), îţi aminteşte când e ziua prietenei/prietenului, îţi arată ce telefon şi’a mai luat vecinul de la 3, îţi face temele, îţi prezice viitorul, îţi spune cum va fi vremea mâine şi cand va mai trece cometa Hailey prin oraşul tău. Şi asta pentru că Hi5 e bun la toate.

Este mai mult decât evident că un ghid complet ar necesita o cantitate exorbitantă de efort, dar îi mai las şi pe alţii să elaboreze studii exhaustive pe această temă. Ce’i drept, sunt mulţi cei care au abordat subiectul, întrucât Hi5 este o sursă inepuizabilă de noutăţi:

Şi cu siguranţă va mai curge multă cerneală (virtuală) pe această temă, întrucât Hi5 pare să se dezvolte din ce în ce mai mult şi să influenţeze chiar şi cele mai neaşteptate aspecte ale societăţii mioritice. În această categorie intră şi importanţa pe care o are în apariţia şi evoluţia dialectului messo-român, Hi5 reprezentând poate principala influenţă în ceea ce priveşte nivelul morfo-sintactic, fonetic şi ortografic al acestui dialect. Însă despre acest subiect am mai vorbit şi în acest tratat.

Notă. E lesne de înţeles că eu nu sunt decât una din miile de persoane care au vorbit despre Hi5 în spaţiul virtual, dar având în vedere că este o temă atât de vastă, mi’am permis să vin şi eu cu nişte idei deloc revoluţionare, ci mai degrabă nişte metafore pseudo-intelectuale, ironice şi răutăcioase, că altfel nu m’aş simţi eu bine. Pentru mai multe detalii privind fenomenul Hi5, guglea rămâne o sursă primordială de informare.

8 thoughts on “O antologie a Hi5-ului

  1. stiu ca nu a dat faliment, dear, ba chiar are un profit uimitor. Noroc cu acest combinat, ca altfel economia noastra ar fi fost la pamant si leul ar fi dat cu fundul de podea…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s