José Saramago – Memorialul mănăstirii sau istoria de dincolo de istorie

Şi dacă istoria adevărată nu este cea scrisă în cronici? Şi dacă lucrurile s’au petrecut altfel decât ne închipuim noi? Sunt întrebări care par să răzbată de dincolo de paginile Memorialului Mănăstirii, primul roman care a atras atenţia întregii lumi asupra scriiturii lui José Saramago.

Este una din cărţile prin care Saramago reinventează istoria aşa cum este ea percepută în mod canonic şi rescrie evenimentele petrecute în Portugalia secolului XVIII, când regele João V hotărăşte înălţarea mănăstirii de la Mafra. Adevăraţii eroi ai romanului nu sunt regele şi regina, aşa cum poate tiparele ar fi cerut’o, ci doi oameni de rând, Baltasar şi Blimunda, a căror dragoste se ridică deasupra ororilor epocii, printre care se numără Inchiziţia şi marea epidemie de ciumă.

Însă şi cei doi eroi depăşesc canoanele: el este un soldat care şi’a pierdut mâna stângă pe câmpul de luptă, iar ea este o tânără care poate vedea înăuntrul trupurilor oamenilor, dar nu şi în sufletul lor. Defectele îi fac să fie perfecţi unul pentru celălalt, iar legătura dintre ei este pecetluită de secretul pe care îl ascund. Într’un secol în care până şi îndrăzneala de a visa era pedepsită prin moarte şi vieţile oamenilor se aflau în mâinile Inchiziţiei, cei doi reuşesc ceea ce alţii nici nu au avut curajul să gândească – să zboare.

Interesantă este şi realitatea istorică de la care porneşte romanul. Cronicile atestă atât hotărârea lui Joao V de a construi mănăstirea de la Mafra, dar şi existenţa unei femei cu puteri magice şi a unui părinte Bartolomeu Lourenço care şi’a petrecut întreaga viaţă construind un aparat de zbor, iar bărbaţi precum Baltasar, care să’şi fi pierdut un braţ pe front, au existat cu siguranţă, Portugalia aflându’se la vremea aceea în plin război cu Spania. Saramago împleteşte povestea romanului pornind de la întrebarea Ce s’ar fi întâmplat dacă…?, o întrebare fundamentală pentru tot ceea ce înseamnă opera sa. Ce s’ar fi întâmplat dacă maşinăria ar fi zburat cu adevărat şi dacă femeia cu puteri magice şi soldatul rănitar fi ajutat la construirea ei? Şi ce însemnătate ar fi putut avea toate acestea pentru familia regală portugheză şi cu ridicarea monumentului de la Mafra?

Saramago nu face decât să pună întrebările, pentru că răspunsul se ascunde dincolo de paginile romanului, în fiecare dintre cititori.

Notă: Romanul se găseşte la editura Polirom, într’o traducere foarte bună a Mioarei Caragea, alături de alte romane de’ale lui Saramago.

2 thoughts on “José Saramago – Memorialul mănăstirii sau istoria de dincolo de istorie

  1. Mi-a adus aminte de doua lucruri: de Malena, film italian f frumos, nu-ti zic legatura ca sa nu-ti stric surpriza filmului,

    si de cartea lui Garcia Marquez – Despre dragoste si alti demoni, ca si atmosfera, cu prezenta manastirilor..

    Le zic asa ca pe niste recomandari, daca ti-a placut cartea lui Saramago, probabil o sa-ti placa si ele 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s