Porto, I heart you!

Deci să vă povestesc. Joi la prânz am intrat oficial în week-end, că doar am terminat una bucată sesiune în variantă lusitană. Şi pentru că sunt un fiinţă specială, evident că şi week-end’urile mele sunt cum nu se poate mai speciale. De exemplu, ăsta a demarat pe 12 februarie şi o să se termine pe vreo 9 martie, când preconizez eu că o să pun capăt chiulului şi o să mă întorc la facultate. Şi cum nu mai am nici 2 săptămâni de Portugalia şi pipota din mine urla din toţi plămânii cum că noi de’aicea nu plecăm, nu plecăm acasă până nu vedem şi una bucată nord, cu tot cu Porto în el!

Zis şi făcut. Se adună lume bună (şi posesoare de carnet), se închiriază maşină, se achiziţionează Cola şi ronţăielile de rigoare şi se porneşte la drum. Oficial vorbind, pe autostradă, de la Lisabona la Porto sunt 300 km. Noi am făcut 550 şi aproape 9 ore 😀 Am reuşit această performanţă dat fiindcă ne propusesem să o luăm agale pe drumurile normale, să vedem şi noi ţara, că doar ăsta ne era scopul. E drept că ne’am oprit pentru cafea (şi desert) în 3 orăşele diferite, am vizitat Catedrala Batalha, că doar e patrimoniu UNESCO şi nu puteam să trecem pe lângă ea, iar apoi ne’a venit ideea să vedem oceanul, aşa că ne’am oprit într’un sătuc cu o plajă de vis.

Una bucată Batalha, care e foarte frumoasă:

batalha

Iar plaja din Cova e ca în basme, am alergat de colo-colo pînă n’am mai putut şi am adunat un braţ de scoici şi pietricele, nici nu ştiu unde le mai îndes şi pe astea în bagaj :D…

plaja Cova

run forrest run!Eu şi cu scoica aveam o relaţie specială, gen Ochi în ochi se priveau :))

ene + scoica = love

După atâta căscare de gură pe tărâmurile portugheze, am reuşit să ajungem la Porto abia seara, deşi din Lisabona plecaserăm pe la 11. Am mai reuşit şi să ne rătăcim în Porto, că doar e un oraş fără un plan urbanistic prea atent gândit – cum se construiau pe vremuri, prin secolele XIV-XV. Abia după ce ne săturaserăm de făcut stânga-stânga-dreapta-tot înainte-stânga de 5 ori, am citit în Lonely Planet o recomandare binevenită: if you can, avoid the city centre when travelling by car. No really?! După care am umblat după hostel, că doar n’aveam nimic rezervat, ce aventură ar mai fi fost asta?! În nici o jumătate de oră am reuşit să gasim unul ieftin şi bun (cel puţin aşa credeam noi), chiar în centru, după care am ieşit să vedem oraşul.

Porto e efectiv breath-taking, niciodată n’am mai văzut ceva aşa frumos… Iubesc Lisabona, dar Porto este de departe cel mai portughez oraş din ţara asta, cred că nu mi’aş fi iertat’o niciodată dacă aş fi plecat de aici fără să’l văd. Lisabona e pe râul Tejo, iar Porto e pe Douro şi e plin de poduri care leagă oraşul vechi (adică Porto în sine) de cele mai noi, construite de peartea cealaltă a râului.

Vedere spre Gaia, oraşul de la sud de râu:

porto by night

Porto by night

porto by day

Porto by day

Şi vedere spre oraşul vechi (cu una bucată Lene exprimând zicala cum că am întâlnit şi români fericiţi):

LeneBarbie in Porto

Ce e şmecher de tot la oraşul ăsta e că metroul dinspre Porto spre Gaia trece pe un pod cocoţat undeva deasupra podului care se vede în pozele de mai sus. Şi poţi să’i faci cu mâna lu’ nenea “şofer” de metrou, care o să’ţi zâmbească înapoi (am testat eu asta). Deci totul ar arăta cam aşa:

metrou portoIar priveliştea este de vis:

pooortooo

gaia

porto

Normal că nu puteam să ratez ocazia de a bea vin de Porto chiar din Porto, aşa că după sticla de sâmbătă seara a urmat vizita la una dintre povniţele făcătoare-de-minuni (adică de vin), unde evident că s’a lăsat cu degustat diverse sortimente alese, care i’au ameţit bine de tot pe Lene, pe Barbie şi pe Român, dat fiind că, în ciuda expetienţei lor de necontestat într’ale vinului, cel de Porto însumează frumosul procent de 20% alcool, cam dublu decât unul normal. Din seria uite’aşa aş vrea să mor:

calem

ene in pahar

Lumea văzută printr’un pahar e mereu mai veselă 😀

Între Lisabona şi Porto există o rivalitate de la sine înţeleasă. Lisabona e capitala ţării, dar Porto e capitala nordului şi a “adevăraţilor” portughezi. Pentru ei, lisabonezii sunt prea cosmopoliţi, prea nelusitani, iar celor din sud le spun “mauri”. Toate astea le ştiam deja, dar în Porto m’am convins că asta e realitatea lor. Oamenii sunt drăguţi, prietenoşi, frumoşi şi vorbăreţi, le plac turiştii şi intră imediat în vorbă cu tine. Cel mai simpatic a fost un nene care când ne’a auzit vorbind în engleză, a venit la noi şi a început să ne povestească despre Porto, despre cum se uită el pe TVR, despre căţelul lui siberian – toate astea în engleză, ceea ce e chiar impresionant, având în vedere că nici măcar tinerii nu prea se descurcă cu limbile străine, de adulţi ce să mai zic… Anyways, căţelul merita un pictorial întreg, aşa era de frumos şi de pufos, m’am îndrăgostit de el:

catelul visurilor mele

nenea cu cateluAlt nene, cu alt căţel

Porto are ce’i lipseşte Lisabonei: plajă în oraş (şi un transport de pomină până acolo, cel puţin în zilele de duminică, trafic infernal, am aşteptat 2 ore autobuzul ca să ne întoarcem în centru). Oricum, e maxim de frumos, cred că e de vis să mergi să citeşti pe plajă când ai nişte timp liber, cred că asta aş face zi de zi:

Praia dos Ingleses

Şi nu scăpaţi de mine până nu pun şi o poză cu cerul de Porto, că doar am avut bafta să prindem una din cele 200 de zile însorite de care se bucură oraşul în fiecare an:

cer albastru

Ştiţi cum e cu visele – sunt de toate formele şi mărimile, care mai de care mai cu moţ. Frumos e când ai câte un vis care să fie doar la o întindere de mână depărtare… Eu o ţineam una şi bună cu I want to hug a palm tree şi iată cât de uşor a fost:

hug a palm treeUna bucată copil fericit

mai avem nevoie si de iarbaMai avem nevoie şi de iarbă (asta ca să se desprindă şi o morală din toate astea)

Concluzia e cât se poate de firească şi poate fi ilustrată printr’o poză care face cât 1000 de cuvinte:

porto i heart youPorto, I heart you!*

*Titlu inspirat de geamăna Andreea şi al său Paris.

La întoarcere am luat’o pe autostradă, dar nu ne’am putut abţine de la un mic ocol (vreo 70km doar) până la plaja din Cova, pe care o văzuserăm cu o zi înainte. De data asta era noapte, dar cerul era plin de stele şi plaja netedă ca după reflux – ocazia ideală să’mi mai împlinesc încă un vis: să alerg pe nisipul neted şi să’l umplu doar cu urmele paşilor mei. Şi apoi am tot meditat eu la cât de tru sunt şi de cât de tru vreau să devin şi încotro s’o apuc de acum încolo. Şi cum răspunsul se lăsa aşteptat, am privit în urmă spre plaja care’mi purta urmele paşilor, urme care formau un model foarte bizar, un soi de bătăi de aripi de fluturi zburând pe nisip, în toate direcţiile cu putinţă. Şi până la urmă aşa e viaţa, nu ştii niciodată unde te poartă vântul, totul e să te laşi dus de briză…

Ţin să’i mulţumesc oficial soră’mii că a avut bunăvoinţa de a publica episodul cu numărul X din saga Răspundem ascultătorilor, în timp ce eu zburdam pe cine-ştie-ce plajă pustie. Nu de alta, dar ar fi fost inuman să’mi privez ascultătorii de răspunsurile pe care le merită.

Mai multe poze o să găsiţi pe Picasa, Facebook şi probabil Hi5, că dacă ar fi după mine, n’aş mai termina nici mâine. Nu degeaba am făcut 400 poze numai eu şi am strâns de la lumea cealaltă încă 300, deci e o cantitate colosală pentru 2 zile (un record, aş zice eu) 😀

13 thoughts on “Porto, I heart you!

 1. superbe pozele! vreau si eu in portugaliaaaaa 🙂
  apropo, am auzit la un moment dat o manea care se numeste portugalia, portugalia.
  am murit de ras 🙂 ti-o recomand. dar cu volume down sa nu te faci de ras :)))

 2. Deja esti über!
  Cat de tari sunt pozele. Cerul albastru, fara nori, soarele, vremea placuta, imi sunt toate asa cunoscute aici… Si in Germania e asa. Vreo patru saptamani pe an (daca ai noroc) :)).
  Bucura-te de vacanta, Lene 🙂

  P.S.: Ar trebui sa te rasplateasca portughezii pentru reclama pe care le-o faci si pentru numarul mare de turisti care isi vor petrece viitoarele vacante acolo, ca urmare a pozelor si povestirilor tale 😀

 3. Ai de mine…. Chiar ca-i fain. Nici nu mai stiu ce altceva sa zic. Decat ca ma bucur pentru tine ca ai vazut atatea chestii faine si cand te intorci neaparat sa vii in Timisoara. Ca tot esti pusa pe calatorit. Stiu ca n-o sa fie nici pe departe ca in Portocalia, da’ o sa fim noi aici. 😀

 4. @Ambasadoarea: stiu, habar n’ai de cate ori am auzit asta :)) Lucrurile bune li se intampla oamenilor buni, e clar :))

  @Flavia: in viata mea nu m’am simtit mai tru ca acum :))

  @Andreea: oo, maneaua aia e un super-hit, habar n’ai de cate ori mi’a fost dat s’o aud…

  @Alina: Stiu ca sunt un advertiser inzestrat :)). Chiar ieri ma intreba o prietena: Ene, cand o sa te vad oare cu vreun status ca “Romania, I heart you”? :))

  @Tomata: dupa cata reclama i’ati facut voi Tiramisului, ar face bine sa ma impresioneze :)) Are toate sansele, ca doar sunteti voi acolo 😀

  @ipo: si mie mi’e tare dor de vara si mi’e groaza ca s’ar parea ca e frig la voi acolo, in Europa de Est 😛 la noi, adica… 🙂

 5. Anul trecut am fost si eu pentru 8 zile la Porto si vreo 3 in Lisabona. Porto mi-a plăcut la nebunie, mai ales zona de lângă râu. Vin mai bun ca un Vintage de Porto nu am băut in viaţa mea iar un tur al unei pivniţe producătoare de vin este “un must”.
  Colac peste pupăza am prins si un Red Bull Air Race in vizita noastră mea in Porto.
  Porto este intradevar un oraş splendid, recomand la oricine are şansa sa îl viziteze.
  Lisabona mi s-a părut puţin murdara, si poate puţin prea mare pentru gustul meu 🙂

 6. Eu abia astept sa ma intorc la Porto si cand o s’o fac, promit sa stau macar 3 zile, e nevoie de timp sa’l vezi pe tot.
  Lisabona nu e neaparat mare sau, ma rog, sunt doar cateva zone pe unde iti poti petrece timpul, dar e intr’adevar mai murdara decat Porto…

 7. Da…cunosc senzatia descrisa de tine…si o cunosc asa de bine pt ca am avut norocul ca si tine sa am aventura mea portugheza a la Erasmus. A fost bestial…bestial…bestial. Mai ales ca am stat in Porto. Mda…e unicul oras in care miroase a vin in partea Gaia din Porto. Si stii ceva….am stat la 1 minut de plaja…minut spun pt ca trebuia sa trec drumul.:)))
  Am iubit orasul ala si inca il iubesc. In schimb eu am facut drumul invers din nord pana drept in sud in Faro. A fost o experienta minunata. Te salut Erasmus friend!

 8. Salutare salutare 🙂

  lumea-i mica si e si mai mica odata intrat in universul Erasmus… mi-a trimis o prietena linku spre articolul tau despre galao (stiind cat de melancolica devin cand e vb de portugalia) si spre surpriza mea… iata cine are un blog super super fain.

  entao, acho que sabes de onde me conheces :)) e sabes que eu morrei un ano inteiro no meu querido Porto… tudo o que tu dizes sobre este cidade maravilhosa e verdade! ontem foi um ano desde minha partida, mas meu coracao e ainda ali

  Spor la scris in continuare! Daca ma intorc in Porto te astept sa ma vizitezi!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s