Barcelona în cuvinte

Deşi încă mai am tone de poze care merită arătate lumii întregi, o să încerc să şi scriu despre experienţa trăită la Barcelona, care a fost una foaaaarte frumoasă, cum probabil s’a simţit şi din puţinele lucruri pe care le’am spus de când m’am întors…

Plecasem puţin sceptică, undeva în sinea mea, pentru că tocmai citisem un post la Richie unde cineva vorbea despre Barcelona ca despre un oraş din care nu a mai rămas decât faima şi o descria ca pe o dezamăgire totală. Aşa că am pornit cu gândul expre să văd cu ochii mei dacă Barcelona este sau nu over-rated… Şi cu mâna pe inimă vă spun că îşi merită toate laudele! Gaudi e incredibil şi inimaginabil, nici nu’mi găsesc cuvintele să descriu ce sentimente îţi trezeşte să te afli într’unul din turnurile Sagradei Familia sau pe una din băncile din Park Güell, e incomparabil. Într’adevăr, intrarea în toate construcţiile lui este puţin spus costisitoare, dar eu zic că se merită să vezi cu ochii tăi, dacă tot ai ajuns până acolo. La Sagrada am dat 9 euro la intrare (preţul întreg e de 11 euro) şi 2.5 e pentru liftul care te duce în vârf. La Pedrera era vreo 8-9 e parcă, iar la Casa Batllo n’am mai ajuns decât pe din’afară. Turişti mulţi, cum era de aşteptat, cozi interminabile la care aştepţi şi câte 3-4 ore, e o nebunie generală când vine vorba de Gaudi. Da, e trist că Sagrada e momentan o mare de moloz şi probabil că va fi terminată peste mulţi ani, e trist că trebuie să plăteşti atâta să vezi tot ce e de văzut, dar până la urmă de’aia te şi duci acolo, să vezi cât mai mult…

Cert e că Barcelona ştie să se vândă, oamenii ăştia chiar fac bani din toate obiectivele (şi au destule, slavă domnului!). Am fost si la muzeul lui Picasso, unde erau picturi din mai toate perioadele lui de creaţie, însă bineînţeles că cele faimoase (Guernica, de exemplu) se afla prin alte mari oraşe. Oricum, e frumos să’i studiezi evoluţia, Picasso e genul de artist care a renăscut din propria cenuşă de nenumărate ori, ai senzaţia că picturile lui aparţin unor oameni complet diferiţi. Marele meu regret este că am ratat muzeul lui Joan Miro, era unul din motivele pentru care mă şi dusesem la Barcelona, pentru că’mi place mult arta lui. Însă am ajuns prea târziu, duminica au program scurt, lunea e închis, deci universul ne’a cam stat împotrivă, am fost dezamăgită de mine că nu m’am interesat din timp, fir’ar!

Au enorm de multe parcuri în Barcelona, comparativ cu Bucureştiul pare grădina raiului. Eu am fost doar în park Güell şi în Montjuic, dar mai erau multe pe hartă. Şi apropo de hartă, deşi am stat doar 4 zile la Barcelona, am ajuns să o învăţ aproape pe de rost, dat fiind că am mers enorm de mult la pas. Ne’am cazat la un hostel-cămin de studenţi (cu nişte condiţii excelente, de altfel) care se afla în partea de nord a oraşului, într’o zonă cam în munţi aşa, destul de pustie, fără prea mulţi locuitori, unde ne’am şi rătăcit de vreo câteva ori, exact ca nişte oi bete… Şi ne’am propus să străbatem cea mai mare parte din oraş pe jos, ca să vedem şi noi ceva, deşi ne avertizaseră cei de la hostel cum că am face vreo 3 ore până în Park Güell. Şi toată lumea pe care o întrebam pe stradă era complet mirată de “nebunia” noastră, toţi ne recomandau instinctiv metroul. Şi nu am făcut decât o oră şi ceva, cu pozele de rigoare şi opririle prin magazine. De fapt, în ziua aia am mers 13 ore în continuu, până nu ne mai simţeam picioarele de epuizare, dar tare frumos a mai fost, aş mai face’o de 1000 de ori, zău! Oricum ne’am bătut recordul la mers zilele astea, pentru că am tot evitat metroul, cu mici excepţii, deci n’am cheltuit decât o sumă infimă pentru transport (mai ales că am trişat, de români ce suntem – sau nu…).

Preţurile la mâncare şi băutură, în special cea tradiţională, sunt scandaloase, recunosc. O farfurie de paella (orez cu fructe de mare sau legume) costă între 10-20 euro, aşa că nu’ţi permiţi de obicei mai mult decât să guşti o dată sau de 2 ori. Noi am mâncat una cu fructe de mare, dar sincer creveţii şi scoicile nu erau prea bine făcute, cam prea crocante, dar orezul e delicios! Sangria este, într’adevăr, un vin prost, dar în definitiv asta şi este reţeta, că doar n’oi strica bunătate de vin ca să’l amesteci cu suc de fructe, ar fi un sacrilegiu. Însă ce am băut eu n’a fost impresionant, am găsit sangria mai bună şi la Lisabona, aşa că ne’am reprofilat pe vin de Porto, febleţea mea :D. Mâncarea în supermarketuri costă cam ca la noi, deci e perfect accesibilă dacă o raportezi la viaţa spaniolilor.

Una dintre cele mai mari temeri ale mele era naţionalismul catalan de care auzi v0rbindu’se prin toate părţile, cu mişcări separatiste şi oameni aruncându’şi (şi aruncându’ţi) priviri neprietenoase etc. Mă aşteptam să aud doar catalană peste tot şi turiştii care nu cunosc limba să fie trataţi cu dispreţ sau ignoraţi (cum mai păţeam eu prin excursiile din Transilvania când dădeam de unguri care efectiv nu se uitau la noi, românii – e trist, dar sunt şi cazuri din’astea). Cert e că Barcelona nu se comportă ca o capitală a unei Catalunii posesoare de limbă distinctă, steag propriu şi domeniu .cat. Nu am auzit catalană decât de vreo 2 ori, în rest numai spaniolă, ceea ce m’a surprins maxim. Şi am vorbit cu localnicii doar în puţina spaniolă pe care o ştiu eu (de fapt, transform portugheza în aşa fel încât să sune spanioleşte, că eu doar asta ştiu să fac :D) şi ne’am înţeles de minune cu ei, pentru că sunt foarte amabili şi prietenoşi. Limba oficială, care apare pe anunţuri şi majoritatea reclamelor, este catalana şi la început pare foarte bizară, o combinaţie de spaniolă, franceză, portugheză şi mai ştiu eu ce alte graiuri de prin jur, dar dacă te concentrezi ajungi să o înţelegi cât de cât, în special în scris. Mie mi’ar plăcea să vorbesc catalană, e faină…

Ca o concluzie (deşi simt eu că aş mai avea încă multe de spus), mărturisesc că 4 zile nu mi’au fost de ajuns să văd toată Barcelona şi m’aş întoarce de mii de ori pentru că e într’adevăr un oraş de vis!

9 thoughts on “Barcelona în cuvinte

  1. un oras de vis, mai ales cand il strabati con las chicas, cand stai pe o banca in miez de aprilie cu o sticla de vin de porto in mana si cand te minunezi ce verzi sunt frunzele din pomul de deasupra noastra :))

  2. ce face? va lasa sa beti pe strada sau in parc?

    muzeele de obicei costa atat, de exemplu madame tussaud’s de stii-tu-unde-ca-sa-nu-ma-laud avea intrarea vreo 16 dolari. dar de-asta sunt bune hostelurile, aveau un card cu intrare gratuita la majoritatea muzeelor. ca sa nu mai zic bicicleta si boat ride si altele.

  3. Vad ca te-ai distrat pe-acolo. Misto. Ma bucur ca ti-a placut orasul, pozele sunt superbe. Amica mea care scria de rau a fost cam de prea multe ori acolo cred si probabil a avut cateva experiente naspa. Imi amintesc ca prima data cand s-a dus avea si ea o gramada de poze cu arhitectura lui Gaudi si ne tot povestea. Sa fiu sincer, si eu mi-as dori sa-l vizitez cel putin o data, asa pt feelingul de a ma plimba printr-un oras faimos, dar nu cred ca mi-as dori sa petrec prea multe sejururi acolo in dauna altor orase la fel de frumose. Adica, sunt o multime de locuri de vazut in lumea asta ca nu-ti ajunge o viata, indiferent ca vrei solitudinea unui loc izolat sau agitatia unui mare oras turistic.

    1. si eu ma gandesc tot timpul la cat de mare e lumea asta si cam de cate vieti ai avea nevoie sa vezi tot ceea ce merita…

  4. Dahh, Barcelona este absolut mirific orasul, il stiu pe de rost. Fiecare straduta, fiecare particica a orasului:X. Si partea cu asteptat mult la intrarea in muzee se poate rezolva usor, daca pleci pregatit. Eu am descoperit pe net cardul Barcelona articket, costa 20 de euro si poti vizita 7 muzee din Barcelona, in plus intri fara sa stai la cozi( ma simteam ca un VIP cand treceam pe langa coada de cativa km si intram frumos pe usa doar prezentand cardul). Un oras in care ma voi reintoarce 🙂 de f multe ori. Recomand calduros Muzeul de arta Catalana, dar rezervati 2 zile pentru vizitare lui.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s