La ce foloseşte cântarul

Context. De fiecare dată când mergeam acasă la Buzău, cam la o lună – o lună şi jumătate, cu emoţie în glas şi sufletul cât un purice, mă aşezam pe cântar. Sufletul cât un purice îmi era mereu de folos, căci avea un gramaj redus şi nu riscam să’mi dea gabaritul peste cap. E lesne de înţeles că operaţiunea se petrecea dimineaţa în zori, pe stomacul gol şi fără prea multe haine de prisos care să afecteze acurateţea măsurătorilor. Iar bucuria mea era nemărginită când vedeam că, indiferent de cât de mulţi biscuiţi cu ovăz (preferaţii mei) îngurgitasem şi de cât de sedentară fusesem în luna aceea, cântarul arâta veşnic aceeaşi greutate, fără nici cea mai mică oscilare. Unui om normal acest lucru trebuiie să i se fi părut dubios şi fizico-anatomic imposibil, însă eu eram extaziată. Nu era neapărat greutatea la care visam, dar nici nu se multiplica atunci când făceam excese culinare.

Toate astea au durat până într’o seară când, masochistă din fire, am zis să mă “distrez” puţin şi să testez adevăratele limite ale cântarului. Aşadar, am mâncat mult şi bine, un adevărat festin, şi m’am aşezat voioasă pe cântarul cu pricina. Şi mare mi’a fost mirarea când am constatat că greutatea mea nu se modificase cu nici măcar 100 grame, în ciuda eforturilor mele de a goli frigiderul familiei. În minte au început să’mi încolţească gânduri terifiante şi aproape sinucigaşe, fiindu’mi deja clar că luni de zile cântarul mă înşelase cu o neruşinare dezarmantă.

Câteva săptămâni au trecut de atunci şi iată că am dat zilele astea peste un cântar adevărat, electronic chiar, a cărui acurateţe nu prea mai poate fi pusă la îndoială. Deşi, la dracu, aş fi dat orice să fie şi cântarul ăsta stricat! Cert e că gândurile sinucigaşe au început să’mi răsară iar în minte, de data aceasta pe bună dreptate. Acum am cu 3-4 kg în plus faţă de cât aveam pe vremea când vroiam să am cu 3-4 kg în minus! Iar acest raţionament aparent neinteligibil se traduce printr’un singur lucru: e nevoie de măsuri drastice.

Experimentul pe care vreau să îl încep azi, că tot e 1 martie (început de săptămână, de lună, de primăvară – nu există zi mai potrivită de atât), este unul foarte simplu şi se bazează pe principiul mai puţine calorii, mai multă mişcare. Nu prea pot să promit mare lucru în privinţa caloriilor, căci mi’e greu să le contorizez şi mă lupt cu tendinţa de a ciuguli veşnic câte ceva, oricât de mic, dar o să încerc să păstrez nişte limite normale. Ceea ce mi’am propus este să fac mişcare în fiecare zi, nu degeaba am în calculator 30 giga de programe de pilates, aerobic şi tae-bo downloadate ilegal (unii preferă porno, eu am o pasiune pentru pilates).

Principalul motiv pentru care am spus toate astea în gura mare este că mă motivează şi ştiu de pe acum că o să am nevoie de toată motivaţia din lume când rezultatele se vor lăsa aşteptate şi cântarul cel nou mă va călca din nou pe nervi cu acurateţea lui nesuferită. Mă retrag, am nişte cardio de făcut!

5 thoughts on “La ce foloseşte cântarul

 1. Felicitari pentru initiativa.
  Eu nu am probleme cu cantarul, cat cu dimensiunile. Ma plictisesc tare repede de un anume program de exercitii. Am alergat, fitness (m-a tinut 2 ani, cel mai mult), dans, spinning. Acuma caut motive sa rad de mine, macar asa sa fac niste abdomene.

  1. Si eu ma plictisesc imediat. Am facut pilates cateva luni de zile si imi place, doar ca mi’am dat seama ca n’o sa rezolve niciodata nici problema cantarului si nici pe cea a dimensiunilor, e nevoie de ceva mai intens.
   Plus ca idealul ar fi sa combini diverse tipuri de efort fizic, asa ca nu renteaza sa te axezi pe un singur program de exercitii. Si astfel rezolvi problema plictiselii (sper eu)…

 2. am inceput sa fac tae-bo recent :)) si ma oboseste foarte tare dar ma distreaza! cu tae-bo chiar reusesti sa pierzi din greutate dar bineinteles chestia asta trebuie echilibrata cu o dieta adecvata.

  merg de 2 ori pe saptamana, dar acasa fac cardio, si AB’s bootcamp cu billy blanks 😉 foarte eficient!

  1. eu mi’am impus un program spartanic, insa nu stiu cat o sa reusesc sa ma tin de el. 3 workouts de cate minim 30 min fiecare in fiecare zi (din fericire, am timp berechet). Tae bo fac si eu tot cu billy blanks, la fel si ab’s bootcamp. si eu cred ca sunt foarte eficiente, daca insisti, insa cu dieta e mai complicat 🙂
   programul Insanity al lui Shaun T il cunosti? este cea mai epuizanta chestie de care am dat vreodata!

 3. Tare greu imi este sa imi dau seama cum “voi” nu simtiti cand puneti chiar si un kg in plus fara ajutorul cantarului. Cand faci baie de exemplu….te spala altcineva tot timpul? Intreb pentru ca de obicei “colacii de salvare” care apar odata cu acele kg in plus sunt foarte usor de sesizat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s