Cât de mare este un fir de praf mic?

Un fir de praf este, probabil, cea mai mică particulă vizibilă cu ochiul liber. Un fir de praf este aproape invizibil dacă nu te concentrezi cu atenţie asupra lui preţ de câteva secunde. În plus, pentru a fi remarcat, firul de praf trebuie să beneficieze de condiţii atmosferice şi climatice deosebite, soarele trebuie să îşi abată razele asupra lui în unghi perpendicular, iar cantitatea de lumină trebuie să fie optimă. De asemenea, forţa vântului poate avea o influenţă devastatoare asupra firului de praf, care poate fi uşor dislocat din orice poziţie s’ar afla. În concluzie, firul de praf este un corp de dimensiuni atât de reduse încât poate fi confundat cu orice organism unicelular.

Aşa că nu pot deloc să’mi explic următorul fenomen: De ce atunci când un fir de praf minuscul se aşează accidental (sau de’al naibii ce e!) între o lentilă de contact şi cornee capătă dimensiuni astronomice şi te face să plănuieşti efectiv să’ţi smulgi ochii din cap cu o furculiţă încinsă? E un mister pe care omenirea nu’l va putea dezlega prea curând, căci Einstein nu mai este printre noi, iar Stephen Hawking poartă exclusiv ochelari de vedere.

Advertisements

3 thoughts on “Cât de mare este un fir de praf mic?

 1. 🙂 ca si explciatie tehnica…pare mai mare pt ca e mai aproape de retina, deasemenea ochiul nu poate focaliza decat in afara lui nu si pe suprafata lui, iar asta e cauza din care nici macar nu-l vezi clar 😉
  Totusi un fir de praf poate fi atat de complex…(vezi filmul de animatie Horton http://www.imdb.com/title/tt0451079/ )

  N

  ps: incearca totusi cu o furculita nu prea ascutita, macar sa nu te zgaraii 😉

 2. 1. WoW
  2. WTF
  3. RLY?
  4. Nu iti trebuie un “raspuns” la asa ceva. Cum chiar si tu ai spus “Stephen Hawking poartă exclusiv ochelari de vedere”, probabil acesta este raspunsul magic pe care il cauti. Nu mai esti in clasele 1-8 deci nu cred ca mai face vreun copil prost crescut misto de tine cu tot felul de apelative. Ochelarii de vedere sunt un accesoriu sexy daca este bine ales :D.

  PS : Da spun asta pentru ca si eu sunt ochelarist , dar mi-as mentine parerea si daca nu as fi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s