Despre Londra, cu bune şi rele

Tocmai mă gândeam că am fost la Londra de 10 ori de când sunt în Anglia şi nu am scris nici măcar o dată despre ea. Şi asta pentru că Londra e genul ăla de subiect despre care ai putea scrie zile la rând şi tot nu l’ai epuiza. La Londra merg să mă plimb, să vizitez, să socializez, să fac cumpărături, să mai fac un curs, să mă văd cu câte cineva. Dar până să apuc eu să vorbesc despre toate astea, mă gândeam că cel mai înţelept ar fi să atac problema dintr’un unghi turistic, şi anume: se merită oare să vizitezi Londra?

Recent, am tot dat peste articole în care lumea se plânge că Londra e prea scumpă în comparaţie cu Parisul, de exemplu, că metroul e prea lent, că mâncarea e prea proastă şi costisitoare, cazarea mult prea scumpă pentru condiţiile pe care le oferă… Da, Londra este toate astea, ba chiar mai rău, şi anume:

Londra este mare. Prea mare! Dacă Londra ar fi o ţară, ar fi a 9-a din Europa ca populaţie*. Vă daţi seama ce înseamnă asta, un oraş cât o ţară?! Metropolă sau aglomeraţie urbană sunt pur şi simplu nişte cuvinte nedrepte pentru a descrie Londra! Iar gândul de a vizita un oraş care este atât de vast încât nici dacă ai locui acolo o viaţă întreagă nu ai ajunge să’l cunoşti cu adevarat este destul de dezarmant pentru orice potenţial turist. *Nu’mi amintesc unde am citit treaba asta, dar Wikipedia susţine că la cele 12-14 milioane de locuitori ai Londrei ca arie metropolitană, este undeva între Kazakhstan şi Grecia, adică a 13a din Europa.

Londra este scumpă. Să luăm un exemplu concret: transportul. Un abonament zilnic de metrou pentru zonele 1-2 (unde se găsesc mai toate obiectivele turistice) este £7.20, iar dacă circuli în afara orelor de vârf £5.60. Nu e neapărat exagerat de mult, căci te aştepţi oricum să plăteşti ceva pentru transport într’o capitală europeană (care nu e Bucureşti). Dar câţi turişti se cazează oare în zonele 1-2 şi câţi au privelişte către Big Ben când deschid fereastra hotelului? Aşadar, dacă ai cazare în zona 4, de exemplu, şi plăteşti un bilet de metrou cash, te costă £4.00 (iar un abonament zilnic £10.00). Cifre care te sperie puţin dacă le adaugi la cele £17.95 cât costă o plimbare în London Eye (sau £16.15 cumpărat în avans), £12.00 o plimbare pe Tamisa, £17.00 intrarea în Turnul Londrei, £22.50 la Madame Tussaud’s, £16.00 la acvariul Sea Life, £16.50 la London Zoo… Există, bineînţeles, variante puţin mai ieftine, cu bilete cumpărate în avans şi grupate pentru mai multe atracţii turistice, dar difereţele nu sunt chiar atât de mari.

Londra este murdară şi gri. Deşi centrul şi în principiu zonele 1-2 sunt curate şi îngrijite, restul Londrei este o cu totul altă poveste. De la murdar la mizerabil, ai şansa să întâlneşti cele mai diverse peisaje pe care ţi le poţi imagina. Iar Tamisa e veşnic tulbure şi de’a dreptul cenuşie, atât în inima oraşului, cât şi la periferie. Pe cât e de frumoasă Londra în vederi, pe atât poate fi de dezamăgitoare în realitate.

Londra este plină de imigranţi şi agasată de turişti. Dacă te plimbi prin Londra, ai şansa să auzi până şi cele mai dubioase limbi ale lumii, dintre care engleza este probabil ultima care îţi va trece pe lângă urechi. Este atât de plină de turişti, încât efectiv nu ai loc să mergi pe trotuar, mai ales prin zone precum Westminster şi, chiar mai rău, Oxford Street, paradisul cumpărăturilor, unde eşti izbit din toate colţurile de turişti căscaţi cu sacoşe imense atârnate de toate membrele. În plus, dacă te depărtezi puţin de centru, ai şansa să ajungi în locuri colorate spre foarte colorate. Nu ştiu dacă v’aţi regăsit vreodată în situaţia de a vă afla într’o ţară europeană şi de a constata ca sunteţi singura persoană albă dintr’un întreg vagon de metrou. Nu sunt rasistă, dar e imposibil să nu te uimească asemenea lucruri.

Londra nu este ceea ce pare. Sau cel puţin ceea ce credem noi că este până să ajungem acolo. De exemplu, Big Ben. Ştim toţi că este un turn cu ceas, că face parte din clădirea Parlamentului şi că se oglindeşte frumos pe malul Tamisei. Doar e unul dintre cele mai vestite monumente din Europa şi poate din întreaga lume, nu? Când am văzut pentru prima dată Big Ben-ul, eu m’am uitat în jur nedumerită, în speranţa că poate nu văd bine şi că adevăratul Big Ben este pe undeva prin preajmă. Şi asta pentru că el măsoară de fapt 96.3 metri (cu tot cu fundaţie) şi are 16 etaje, deci e pur si simplu un bloc mai înalt. Iar când reuşeşti să’l prinzi pe tot într’o poză chiar şi dacă te afli de partea cealaltă a străzii, nu poţi să nu te întrebi: Asta’i tot?! Un alt exemplu: Buckingham Palace. Magnificul palat al Reginei. E urât, al naibii de urât, o clădire fără nici un stil, fadă şi lipsită de culoare, cu excepţia unor statui aurii şi lucioase aşezate strategic de cealaltă parte a porţilor. Dezamăgitor e puţin spus!

Iar acum să vă spun şi de ce se merită într’adevăr să vizitezi Londra, în ciuda celor scrise mai sus.

Londra este mare, dar toate punctele-cheie sunt concentrate pe o zonă restrânsă. Mai mult decât atât, dacă e vreme bună, poţi foarte uşor să te plimbi pe jos între toate obiectivele turistice. În plus, ai oricând opţiunea de a te urca într’un double-decker şi de a admira peisajul de la etaj.

Londra este scumpă, dar multe lucruri sunt gratis. Intrarea la cele mai importante muzee este gratuită. National Gallery, National Portrait Gallery, Tate Modern, Tate Britain, Museum of Science, Victoria and Albert Museum – sunt toate unele dintre cele mai mari muzee din lume şi nu te costă nici măcar o liră. În plus, atracţii precum schimbarea gărzilor de la Palatul Buckingham şi de la Palatul Gărzilor de pe Whitehall sunt gratuite şi accesibile oricui.

Londra este murdară şi gri, dar poate fi impresionant de verde. Orice ar spune unii, centrul Londrei e impecabil de curat şi dichisit. În plus, Londra e plină de parcuri, unele dintre ele imense şi foarte îngrijite, pline de o iarbă verde timp de 12 luni pe an (pe care ai voie să calci, sic!) şi unde găseşti cele mai simpatice veveriţe cu putinţă, care vin să’ţi şi ciugulească din palmă.

Londra nu e deloc ceea ce pare, dar are propriul ei farmec. Şi culmea e că farmecul constă în lucruri mai degrabă mărunte, cum ar fi cam toate clădirile din oraş, care au majoritatea o înălţime uniformă de 4-5 etaje şi par să fie toate diferite, dar se armonizează într’un mod aproape inexplicabil. În plus, Big Ben este mic, dar e frumos, cu tot auriul cu care e împodobit. Iar dacă se întâmplă să’l prinzi într’o zi însorită, nu’ţi mai vine să’ţi iei ochii de la el! Iar Buckingham Palace, al naibii de urât şi cu toate statuile lui de prost gust, e ceva ce nu poţi să ratezi: pare atât de pustiu şi liniştit, cu gărzile lui nemişcate şi sobre, iar contrastul cu mulţimea furibundă de turişti aflată de cealaltă parte a porţilor e ceva fascinant. Iar Tower Bridge, altă faimoasă atracţie, este cu siguranţă unul dintre cele mai frumoase poduri din lume (să vă mai spun că până şi în ziua de azi se mai ridică să lase vapoarele să se strecoare pe sub el?).

O să mai scriu despre Londra, mai am in continuare multe de zis, dar acum nu mai am timp decât de o ultimă concluzie. Londra trebuie văzută, aşa cum e ea, cu bune şi rele. Şi să fim serioşi, dintre toţi cei care au vizitat Londra, aţi auzit pe cineva spunând că îi pare rău să fi văzut capitala Marii Britanii?!

12 thoughts on “Despre Londra, cu bune şi rele

 1. Frumoasa descriere a Londrei, mai ales ca din ianuarie ma voi muta in ea!
  Diferenta fata de celelalte capitale este ca la Londra intelegi totul, totul este scris intr-o limba inteligibila, nu trebuie sa te chinui sa vorbesti din maini, iar asta te face sa te simti mai apropiat de acest loc.

  Sper ca o sa-mi placa…:D

  N

 2. 1. Se merita sau merita?
  2. Cred ca esti un pic confuza. Poate Londra ar fi mai mare decat 9 tari, nu a noua tara ca marime din Europa.
  3. Poti sa mergi cu bicicleta prin oras?

  1. da, cat de mult mi-as dori si eu sa iesim odata din manelismul asta lingvistic gen “se merita”. Si stii cum e cand cineva face o greseala in vorbire: nu stiu cum se intampla, dar in conversatia respectiva se afla in situatia de a o si repeta de 10 ori, desi e o prostie. Asta asa, ca sa stii sigur ca tu n-o s-o zici niciodata…

 3. @zana-carabina: te obisnuiesti cu timpul, dar initial e ciudat sa te simti teleportat in India sau Pakistan 🙂

  @N: si eu sper sa’ti placa, desi reucunosc ca eu una nu m’as muta in Londra. Din potriva, abia astept sa “urc” spre nord…

  @Mihai: 1. ambele. 2. am updatat cu cifre. 3. da

  @INTJ: CCTV e peste tot in Anglia, asa ca Londra nu e cu nimic diferita. Pe cat e de creepy, pe atat e de inutil, dar asa sunt englezii 🙂

 4. foarte frumos scris 🙂

  stii cliseul ala cu un loc e de fapt o multime de parti si particele, in functie de persoana care ajunge acolo ? cred ca Londrei i se potriveste cel mai bine.

  prima data am fost la Londra pe la 14 ani. m-a izbit prin tot si toate, era prima iesire din tara. nu a intelege gresit, nu eram sauvage, calatorisem intensiv prin tara, aveam prieteni prin corespondenta worlwide, ma uitasem addictive style la Cartoon Network si eram un copilas care vorbea cu accent britanic pt ca numai asa stia sa vorbeasca engleza spre incantarea publicului spectator.
  cu toate astea perceptia a fost a unei lumi complet diferite fata de cea in care traiam.
  vedeam indience imbracate in sari, oameni de culoarea mergand pe strada in ritm de dans, magazine cu o tona de prostii si prostioare.

  ultima oara am fost prin primavara acestui an. am intalnit o Londra mult mai linistita in aparenta; din ce eram eu happy ca n-am probleme cu accentul cockney, m-am trezit ca de-abia inteleg accentul pakistanez care era aproape peste tot.
  Londra mi s-a parut usor prafuita ca banca din fata BBC-ului si mult mai mica. ca o pereche de pantofi pe acre i-ai tot purtat, ii ai demult si tare ai vrea unii noi.

  intre vizite se numara experiente, preferinte, zeci de locuri vazute din diverse tari. it’s my growing up. 🙂

  in continuare Londra e fermecatoare. sunt atatea de vazut.
  si ca orice capitala internationala care e o capitala internationala it’s the place to be.

  nu neaparat sa locuiesti acolo, dar in Londra se petrec lucruri, se desfasoara evenimente, sunt printre cele mai tari muzee si galerii de arta s.a.m.d.

  adica sa fim seriosi, NASA a filmat un documentar special pentru British Science Museum 😀 (IMAX version, sa mergeti neaparat)
  Pentru cine ar mai face NASA asta ? 😛

 5. Pai in ritmul in care comentezi tu, s’ar putea sa fiu nevoita sa deschid o pagina speciala pt guests 😛

  si mie mi se parea mai agitata Londra la prima vedere. Dupa care lucrurile se banalizeaza, trecem de prea multe ori pe langa ele si abia daca le mai bagam in seama…

  vaai, urasc accentul cockney! eu stau intr’o bucata de Anglia foarte white middle class unde se vorbeste ca pe BBC, cu dame bine si domni galanti, intr’un contrast izbitor cu tot ce inseamna cockney 🙂

  nu stiam ca filmul IMAX e filmat de NASA. O sa ajung si eu la Museum of Science, promit, doar ca trebuie sa fiu foarte in the mood sa petrec cateva ore intr’un muzeu… Still looking for that mood 🙂

 6. 1 – science museum e interesant cum e orice science museum din orice oras “cu apa calda”, adica fain
  2 – British Museum beats all!! – o saptamana sa ai la dispozitie si abia daca poti “vedea” tot ce e de vazut
  3 – Tower Bridge, London Eye, Big Ben – foarte mediatizate ca sa te mai surprinda. Frumoase pentru faptul ca esti acolo si le vezi cu ochii tai
  4 – Camden Town -> rulles (ca sa zic asa!!)Cred ca e acel loc din Londra unde orice latin se simte…..putin, doar putin latin:)
  5 – Pub-urile…no commnent, just thumbs up up , UP!
  6 – “machiala” – a se citi berea si cam orice alcool – SCUMPA!!! asta a fost singurul lucru care m-a intristat referitor la Londra. Scumpa draga om cu Barbie la cap, dar zau ca buna…

  Cam asta e o parte din Londra prin ochii mei!

  PS: Bun venit acasa:)

 7. cam trista prezentarea pentru Londra. Eu inteleg din articolul asta ca e overrated. Nu cred ca e, cred ca vorbesti din perspectiva cuiva care sta acolo. Problema e ca pe turisti nu-i intereseaza ca exista si cartiere de betivi si pickpocketers, isi imagineaza, ca d-astia sunt. Si nu-i intereseaza ca Big Ben nu e rupt din rai. Ce-ar putea avea ca sa fie genial? E vorba despre istorie si placerea de a vizita. Eu am auzit numai lucruri minunate despre Londra, in niciun caz ca nu e ceea ce pare. Cu putin efort, putem spune despre cam orice oras ca nu e ceea ce pare. In Roma, Tibrul e infect, iar italienii cred ca au fost profesorii nostri la manarii si ciubucarii si hotii mici. Si? Inseamna ca Roma nu e ceea ce pare? Zic si eu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s