Christos Tsiolkas – The Slap

Până să descopăr întâmplător The Slap (Palma), nici măcar nu auzisem de Tsiolkas, deși criticii îl numesc unul dintre cei mai remarcabili noveliști australieni ai începutului de mileniu. Însă originile sale grecești își spun cuvântul la fiecare pagină, romanul centrându-se asupra unei familii de imigranți eleni în Melbourne. Povestea este una simplă, dar curios de captivantă, despre viața în suburbie, despre ideea de familie în Occident, despre frustrări și probleme cotidiene.

Totul pornește de la un eveniment inopinat: în timpul unei petreceri (sau barbeque, cum le șade bine australienilor), un bărbat lovește un copil care nu e al său. Șocant și imoral pentru unii, justificat și firesc pentru alții, în acest moment taberele se împart și prin paginile romanului încep să se perinde diverse personaje, fiecare implicat, într-un fel sau altul, în conflinctul domestic. Un simplu act de violență pare să aibă o influență nebănuită asupra celor de față, dând peste cap existențele tuturor.

Tsiolkas prezintă impactul acestui incident prin ochii a opt dintre martori, ridicând nenumărate întrebări asupra conceptului de familie în societatea modernă, asupra limitelor și a încălcării lor. Pe mine nu aceste întrebări m-au făcut să mă lipesc de roman fără să-i mai dau drumul, ci stilul narativ al lui Tsiolkas, perfect capabil să redea deopotrivă vocile unui bărbat de 40 ani aflat în plină criză existențială, a unei femei între două vârste, a unei adolescente confuze, sa unui bătrân care își așteaptă moartea sau a unui puști de 17 ani care se luptă cu demonii propriei sexualități. Naturalețea cu care transpune trăirile și perspectivele unor personaje atât de diferite este fascinantă, în ciuda limbajului voit vulgar al autorului, și face din The Slap o lectură palpitantă.

După Middlesex al lui Eugenides și The Slap al lui Tsiolkas, constat că îmi plac grecii, cred că au un stil “efervescent” și o viziune fascinantă asupra ideii de familie. Așa că aș fi încântată să descopăr și alți greci, daca îmi recomandați…

One thought on “Christos Tsiolkas – The Slap

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s