Greenwich și Meridianul 0

Londra este genul acela de oraș pe care cu cât îl vezi mai mult și mai des, cu atât îți dai seama cât de puțin îl cunoști și câte îți mai rămân de descoperit. Și, cu toate că mai bine de 90% din populația turistică se regăsește în centrul metropolei britanice, există o zonă de periferie care n-o să înceteze vreodată să fascineze orice vizitator. Este vorba despre Greenwich, cunoscut în întreaga lume pentru Meridianul 0 pe care îl găzduiește, separând emisfera vestică a Pământului de cea estică. Și poate că hoardele de turiști nu s-ar mai îmbulzi să ia cu asalt Greenwich dacă acesta nu ar avea mult mai multe de oferit decât o dungă (imaginară la origine, totuși).

Ca să ajungi în Greenwich, poți să optezi pentru tradiționalul metrou sau ocazionalul double-decker. Însă cel mai spectaculos mijloc de transport rămâne o plimbare cu vaporul pe Tamisa, pornind din Westminster, chiar de lângă London Eye, trecând pe sub London Bridge, Tower Bridge și celelalte poduri superbe ale Londrei, admirând clădirile medievale pe malul nordic al râului și construcțiile futuristice pe cel sudic.

Când cobori apoi de pe vapor, după o plimbare superbă de jumătate de oră, descoperi că Greenwich este plin de monumente arhitectonice impresionante. Old Royal Naval College (Colegiului Maritim Regal), care te întâmpină chiar de pe malul râului, este un ansamblu de clădiri simetric poziționate în centrul unei grădini perfecte, capodoperă a celor mai mari arhitecți britanici ai tuturor timpurilor – Christopher Wren, Nicholas Hawksmoor, John Vanbrugh și John Webb.

Capela, una dintre cele patru clădiri ale Colegiului

Painted Hall, cea mai spectaculoasă sală din întreg ansamblul

Turul continuă cu National Maritime Museum (Muzeul Național Maritim), o clădire spectaculoasă, cu acoperiș de sticlă și formă de navă. Deține o colecție impresionantă de modele de caravele, vapoare, vaporașe, bărci și bărcuțe de diverse dimensiuni, inclusiv o galerie temporară cu bărci de jucărie, de care adulții și copiii vor fi deopotrivă de încântați.

Mirodenii culese de navigatori din întreaga lume

Copii construind bărcuțe de hârtie, pe care ăsta mic le călca apoi în picioare cu maximă nerușinare 😀

Punctul central al întregului ansamblu Greenwich îl constituie Queen’s House (Palatul Reginei), prima clădire Renascentistă a Angliei. Capodopera lui Inigo Jones se remarcă prin câteva elemente arhitectonice deosebite, precum o sală centrală sub forma unui cub perfect și The Tulip Stairs – primele scări sub formă de spirală din Marea Britanie, pe care în mod sigur până și Antonio Gaudi le-ar invidia:

Fotografie clandestină și făcută pe fugă vis-a-vis de semnul ”Fotografiatul interzis”. O imagine mai de calitate găsiți aici.

Parcul Greenwich este una dintre cele mai vechi grădini regale, construit în secolul XV și deschis publicului abia 300 de ani mai târziu. Henry VIII a fost unul din monarhii care au îndrăgit foarte mult acest parc și l-a populat cu căprioare, ai căror urmași încă mai zburdă și astăzi într-o zonă îngrădită a parcului. Aici se găsește și Queen’s Elizabeth Oak (Stejarul Reginei Elisabeta – care este de fapt un castan), în jurul căruia se spune că au dansat Henry VIII și Anne Boleyn. Lui Elizabeth îi plăcea să se joace în acest copac și legenda spune că la poalele acestui castan și-a câștigat Siir Walter Ralegh titlul de cavaler, așternându-și pelerina peste o baltă de noroi peste care regina să poată trece pentru a nu-și murdări pantofii. Dealul din centrul parcului oferă o panoramă încântătoare asupra malului Tamisei și a întregului oraș:

Royal Observatory (Observatorul Regal), cel mai vechi institut științific din Marea Britanie, găzduiește faimoasele Greenwich Mean Time și Prime Meridian, nici mai mult nici mai puțin decât o dungă de câțiva metri, pentru care turiști de toate națiile stau la coadă, înfruntând ploaia măruntă și vântul tăios, doar din dorința de a face o poză cu bătrânul meridian și de a putea spune că s-au aflat cu un picior în emisfera estică și cu celălalt în cea vestică – un sentiment care îți cam gâdilă orgoliul, trebuie să recunosc, dar priveliștea nu este nici pe departe atât de impresionantă pe cât visam toți.

Meridianul 0, echivalentul longitudinal al Ecuatorului, această minunată… dungă

Coadă la meridian 😀

Se pare că așa arată meridianul pe timp de noapte: dunga devine fosforescentă și clădirea alăturată se desface în două. Din nefericire însă, Observatorul se închide la ora 17, ceea ce înseamnă că probabil doar paznicul are ocazia să admire această minune a tehnicii… Eu nu cred până nu văd cu ochii mei! Sursa foto și mai multe detalii aici.

6 thoughts on “Greenwich și Meridianul 0

 1. frumos reportaj! Nu am vazut niciodata Londra in felul asta. De fapt nu am fost decit de doua ori, din care prima data cind au dat astia cu bombardeaua in metrou …

 2. Foarte frumos ! 🙂 Sa-ti faci timp sa prezinti mai multe locuri , poate chiar unul pe saptamana asa ca un editorial ! 🙂
  Toate cele bune

 3. Superba ultima poza, daca chiar asa este si in realitate mi se pare ceva extraordinar, sa fie casa aceea taiata in 2. Foarte frumos, mi-as dori sa ajung vreodata acolo.

 4. @coolnews: cred ca Londra trebuie vazuta de prea multe ori ca sa reusesti sa analizezi chiar si un singur loc asa cum trebuie, parca sunt mereu prea multi factori in jur care te bruiaza si’ti distrag atentia de la orasul in sine.

  @Luminita: unul pe saptamana n’o sa reusesc in veci sa scriu, necesita prea mult efort si concentrare, dar o sa incerc sa prezint cate unul pe luna. Locuri sunt destule, slava domnului, timp imi trebuie!

  @Mihai: daca te referi la treaba cu orarul de vara pe care UK nu vrea sa’l mai schimbe, la fel ca Rusia, pai cred ca lumea intreaga se va conforma si va face la fel…

  @Mihaela: da, se pare ca asa e, case se desface pur si simplu in doua, dar probabil ca n’o vad decat paznicii dat fiind ca parcul e inchis pe timp de noapte!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s