Wrocław

Wrocław (pronunțat vrotswaf) sau Breslau, pe numele lui nemțesc, se bucură de o istorie foarte bogată. De-a lungul vremii, a făcut parte din Polonia, Bohemia, Austria, Prusia și Germania. După cel de-al doilea război mondial a devenit cel mai important oraș din sud-vestul Poloniei.

La prima vedere, Wrocław pare un oraș pur nemțesc, stilul arhitectonic și urbanistic fiind ușor de recunoscut. În plus, toate anunțurile importante sunt scrise în polonă, engleză și germană, asta și datorită numărului mare de turiști veniți din Germania aflată la doar câțiva kilometri distanță. Și pentru că le-a aparținut cândva, nemții încă păstrează o profundă afecțiune pentru Wrocław și în ultimii ani au contribuit substanțial la renovarea orașului. Piața Centrală sau Rynek este zona zero a orașului, locul unde se petrec toate evenimentele culturale și unde se găsesc nenumărate cafenele, baruri, terase și restaurante (unele dintre cele mai faine pe care le-am văzut până acum). Deși datează din secolul XIII, a fost complet distrusă în timpul celui de-al doilea război mondial și reconstruită în anii ’50.

Primăria din Wrocław, una dintre puținele clădiri care au supraviețuit bombardamentelor

Vedere asupra centrului din vârf de turn

Wrocław este situat pe râul Odra, Oder pe numele lui nemțesc, care străbate orașul de la est la vest printr-o serie de canale și formează câteva insulițe superbe chiar în centrul urbei. Tocmai de aceea Wrocław este supranumit orașul podurilor, unul mai frumos decât celălalt și pe care le găsești la orice pas.

Cea mai impresionantă dintre insulițe este Ostrów Tumski, vechi centru al orașului medieval, sanctuar religios cu o istorie foarte bogată. Toată zona are un aer atât de liniștit, încât după ce treci podul spre Ostrów Tumski te simți undeva rupt de lume și la sute de kilometri depărtare de oraș:

O străduță din centru

Un loc unde se bea bere bună și proaspătă

Iar în episodul următor o să vă povestesc despre piticii din Wrocław, principala atracție a orașului (cel puțin pentru mine)…

Advertisements

4 thoughts on “Wrocław

  1. @coolnewz: nici eu nu m’as fi simtit in Polonia daca nu auzeam limba aceea ciudata din toate partile 🙂 Iar continuarea vine maine, am muncit 2 ore sa adun toti piticii intr’un post!

    @sasha: desi n’am fost inca la Praga, tind sa cred ca ai dreptate. In plus, Wroclaw are si nume ceh (Vratislav), deci sigur e ceva putred la mijloc 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s