Cracovia

Știți cum e atunci când nu faci lucrurile la timp și devin din ce în ce mai greu de dus la capăt? Așa am pățit eu cam toată luna aprilie, iar acum suntem deja în mai și mă lupt din greu să îmi adun gândurile să termin ceea ce am început. Mai exact, să vorbesc despre Polonia, pentru că mi-au rămas așa de multe de spus și atâtea poze care merită arătate…

Cracovia este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa (primele vestigii arheologice datează din Epoca de piatră) și se bucură de o tradiție academică, artistică și culturală foarte bogată. Tot centrul istoric al orașului a fost declarat, pe bună dreptate, patrimoniu UNESCO, și este incredibil de bine conservat și amenajat – ceea ce mă face să spun, încă o dată, că avem enorm de multe de învățat de la polonezi. Universitatea Jagiellonă din Cracovia este una dintre cele mai vechi din Europa – a fost fondată în 1364 (cu fix 500 ani înaintea Universității din Iași, cea mai veche din România) – și cuprinde o vastă colecție de manuscrise medievale printre care se numără și scrierile originale ale lui Nicolaus Copernicus (De Revolutionibus).

Cine a văzut filme precum Lista lui Schindler sau Pianistul este familiarizat cu istoria orașului în perioada celui de-al doilea război mondial. Având o populație evreiască deosebit de numeroasă, Cracovia a fost scena unora dintre cele mai sângeroase momente din istoria umanității. Evreii au fost mutați de forțele naziste într-un ghettou în care condițiile de viață erau la limita supraviețuirii, de unde aveau să fie transportați la Auschwitz sau în alte lagăre de concentrare din împrejurimi. Roman Polanski, regizorul filmului Pianistul, este unul din supraviețuitorii acestui ghettou – un motiv în plus pentru a vedea sau revedea filmul, plin de scene cutremurătoare tocmai pentru că este inspirat din realitate.

Cracovia a fost numită Capitala Europeană a Culturii în 2000 și este, de departe, cel mai turistic oraș al Poloniei, reușind să atragă anual peste 7 milioane de vizitatori. Cele mai importante atracții ale Cracoviei sunt Piața Centrală cu Bazilica Sf. Maria și Palatul Țesătorilor Sukiennice, Castelul și Catedrala Wawel, Poarta medievală Sf. Florian cu turnul de apărare (Barbican). Muzeul Czartoryski, unul dintre cele 28 ale Cracoviei, găzduiește capodopere ale unor pictori precum Leonardo da Vinci și Rembrandt.

În Cracovia am văzut cel mai fain muzeu dintre toate cele pe care le-am întâlnit până acum. Podziemia Rynku este o galerie subterană aflată chiar sub Piața Centrală și Palatul Țesătorilor și aș fi trecut cu siguranță pe lângă ea (sau mai degrabă pe deasupra ei) fără să știu că există un întreg univers medieval la doar câțiva pași distanță. Vestigiile arheologice pe care le găzduiește sunt o descoperire recentă făcută în timpul restaurării Pieței (în 2005) și este surprinzător cât de repede s-au mișcat lucrurile pentru a ridica din nimic un muzeu subteran superb și pentru a renova piața de deasupra lui. (Să ne mai întrebăm oare din ce cauză centrul vechi al Bucureștiului se află încă în stadiu de șantier de atâția ani fără ca nimeni să valorifice în vreun fel ruinele medievale descoperite?). Rămășițe din așezământul medieval, fragmente de clădiri și obiecte datând din secolele 13 și 14 descoperite în timpul excavațiilor reprezintă punctele-cheie ale galeriei, aflate într-un contrast puternic cu animațiile 3D, hologramele, proiecțiile cu laser și instalațiile multimedia al căror scop este să introducă vizitatorii în atmosfera medievală și să le stârnească interesul. La toate acestea se adaugă efecte sonore și ecrane cu filme care prezintă cele mai importante locații din Cracovia, scene din viața medievală și legende locale. Este cel mai interactiv muzeu pe care l-am văzut până acum și pe care mi-ar plăcea să-l revăd oricând.

Și acum, câteva poze care să însumeze acele mii de cuvinte care îmi mai rămân de spus despre Cracovia…

Bazilica Sf. Maria

Cât pot fi de drăguți caii ăștia!

Imagini din Piața Centrală

Străduțe din Cracovia:

Catedrala Wawel

Vedere asupra râului Vistula

Zubrowka, probably the best vodka in the world:

Collegium Maius și Universitatea Jagiellonă

2 thoughts on “Cracovia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s