Despre gastronomia poloneză

Primul lucru care îmi vine în minte este asemănarea izbitoare a mâncărurilor poloneze cu cele românești: pline de carne, greoaie, care necesită în general multe ore de pregătiri, cu mese bogate și mai multe feluri de mâncare, cu paste făinoase și condimente care se regăsesc în majoritatea bucătăriilor est-europene.

O masă tradițională începe cu niște aperitive și câteva păhărele de vodcă. De fapt, mai corect ar fi să menționez că vodca este acompaniată de aperitive, și nu invers, în ordinea importanței. Herring marinat, brânză proaspătă cu cartofi copți, precum și un soi de carne crudă de porc amestecată cu ou, tot crud (pe care nu m-am încumetat să o încerc, din păcate – sau din fericire?) sunt cele mai comune mâncăruri care se servesc împreună cu vodca. Urmează apoi supa – de cartofi, roșii, pui, burtă, dar și sortimente mai stranii (czernina – din sânge de rață). Și polonezii folosesc barszcz la supe (mai precis, borș), dar pentru acrit se folosește și varza sau castraveții murați (cea mai delicioasă supă pe care am mâncat-o până acum este ogórkova, cea cu castraveciori).

Felul principal are la bază carnea și pastele făinoase – sau chiar o combinație între ele. Pierogi sunt poate cea mai cunoscută specialitate poloneză, un soi de ravioli umplute cu ciuperci, brănză proaspătă, carne, cartofi sau cu diverse fructe, ca desert (cireșe, căpșuni, afine, mere). Wikipedia susține că varianta românească poartă numele de piroști, chiroște sau colțunași. Mâncărurile pe bază de carne sunt kotlet schabowy (foarte asemănător cu șnițelul), kaczka z jabłkami (carne de rață cu mere), gulașul, gołąbki (sau cum le-am spune noi, sarmale – care se servesc tot cu smântână), kaszanka (un tip de cârnat preparat cu carne de porc în sânge, ficat, plămân și hrișcă).

Deserturile poloneze includ pączki (gogoși umplute cu marmeladă sau dulceață), sernik (prăjitură cu brânză proaspătă), makowiec (ruladă cu mac), pierniki (turtă dulce), krówki (cele mai bune caramele din lume), diverse sortimente de budincă și compot de fructe.

Cum este de așteptat, un asfel de festin culinar necesită întregi de îngurgitare și digerare, dar și de alergare prin parc pentru a contracara efectele secundare nedorite. Atâtea grăsimi, paste făinoase și zahăr combinate, la care se adaugă câteva păhărele bune de vodcă (pentru digestie, evident!) asigură la o singură masă tot necesarul caloric de care ai avea nevoie pentru 3 zile!

De menționat că nu am încercat chiar toate mâncărurile enumerate mai sus – pentru că în acest caz ar fi trebuit să-mi rezerv nu unul, ci două locuri de avion la plecare – dar cele pe care le-am gustat mi-au plăcut tare mult. În plus, în Wroclaw am găsit cea mai demențială combinație cu putință: broccoli în crustă de pui!

Și câteva imagini relevante:

Czernina, supa din sânge de rață, care nu arată nici pe departe atât de rău cum te-ai putea aștepta

Pierogi ruskie, umplute cu cartofi și brânză de vaci – preferatele mele

Oscypek, sortiment de brânză afumată din lapte de oaie, tradițional din regiunea Munților Tatra

Și un clip idilic despre gastronomia poloneză, menit să atragă masele de turiști:

One thought on “Despre gastronomia poloneză

  1. mmm, iata un articol care m-a interesat maxim. De fapt am constatat de multe ori ca ceea ce este prezentat drept mincare traditionala la nu stiu ce restaurant “tipic” de peste mari si tari este adaptat la gusturile locale si singurul loc unde maninci genuine food este acolo … la fata locului!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s