Despre avort

Avortul a fost mereu și o să fie mult timp de acum înainte o chestiune puțin spus controversată. Crimă sau act inofensiv, moral sau imoral, legal sau ilegal, un păcat capital sau o alegere personală, părerile sunt împărțite și concluziile niciodată aceleași. Însă nu despre avort în general am eu de gând să vorbesc în acest articol (și nici măcar despre faptul că acum se poate avorta printr-o simplă pastilă de la farmacie), ci despre avortul în Portugalia și mai degrabă cum a fost el privit de opinia publică.

Un mic context: în Portugalia avortul a fost interzis până în anul 2007, când s-a realizat un al doilea referendum care întreba: Sunteți de acord cu dezincriminarea întreruperii voluntare a sarcinii, dacă aceasta se realizează, prin alegerea făcută de femeie, în primele zece săptămâni, în instituții de sănătate autorizate din punct de vedere legal? Primul referendum din 1998 a fost respins de 51% din populație, însă în 2007 aproape 60% din populația alegătoare prezentă la vot a aprobat legalizarea avortului. Fiind o țară catolică și conservatoare, în Portugalia au existat numeroase controverse și discuții interminabile până la a se ajunge la un asemenea rezultat.

Lăsând deoparte opiniile presei “serioase” de la vremea aceea, mie mi-a rămas în minte mai degrabă o interpretare umoristică a întregii probleme. În rolurile principale îi veți remarca pe membrii grupului Gato Fedorento (Motanul împuțit), care fac un soi de teatru de revistă, foarte populari în Portugalia și a căror emisiune a rulat ani buni pe postul național de televiziune RTP.

Pentru că filmulețul în sine s-ar putea să nu vă spună prea multe (nu doar că vorbesc în portugheză, dar au și un debit verbal și o intonație colocvială care îngreunează puțin lucrurile), o să interpretez eu întreaga conversație. Un domn prezentator sfătos și plin de sine își începe pledoaria: Întrebarea care ne este pusă în referendum este o întrebare mincinoasă. Una e dezincriminarea avortului și alta e liberalizarea avortului. Sunt de acord cu prima parte a întrebării, dar dezaprob a doua parte. Prin această lege femeia poate avorta pentru că de-aia! Se duce la cinema, nu mai sunt bilete, așa că poate să avorteze! Nu putem să permitem ca așa ceva să se întâmple. Dezincriminarea femeii care avortează este favorabilă, liberalizarea avortului nu e! Deci dacă întrebarea ar fi fost: Sunteți de acord cu dezincriminarea femeii care avortează, dacă aceast lucru se realizează, prin alegerea făcută de femeie, în primele zece săptămâni, în instituții de sănătate autorizate din punct de vedere legal, eu aș vota că da.

Și acum o tânără portugheză îl întreabă pe maestru:

Profesore, avortul e un lucru extrem de oribil, nu-i așa?
Este.
Atunci ar trebui interzis.
Exact.
Dar eu aș putea să-l fac?
Ai putea.
Și ce mi s-ar întâmpla?
Nimic.
Dar ar fi împotriva legii?
Ar fi.
Și cum m-ar pedepsi legea?
În nici un fel.
Păi și asta nu-i puțin cam incoerent?
Avortul este interzis. Dar se poate face. Deși e interzis. Dar se poate face. Doar că e interzis…

Concluzia e de fapt în introducerea pe care am făcut-o: nu există nici o concluzie. Rău pentru unii și rău necesar pentru alții (căci nu-mi pot închipui pe cineva care să facă avort de plăcere), el există și e parte din societatea noastră. Temă de gândire pentru data viitoare rămân cuvintele care “împodobesc” o clădire din campusul universitar din Lisabona:

Eu avortez, tu avortezi, ea avortează. Un drept, o alegere.

Este sau nu un drept, o alegere a fiecăruia?

Advertisements

8 thoughts on “Despre avort

 1. Este o alegere in care esti influentat de foarte multi factori. Cineva spunea mai sus ca un copil nu trebuie sa fie o greseala si nici nu este, însă de cele mai multe ori situația este mult mai complexa si nu se limiteaza doar la niste concepte morale…

  Oricum cine nu a fost in situația de a alege nu cred ca se poate pronunta. Eu zic ca nu as apela la avort niciodata, dar asta zic acum, nefiind pusa intr-o situatie oribila de acest gen. Asa ca…

 2. Ca si femeie in momentul in care te intrebi ‘eu as face un avort?’, simti cum ti se strange ‘stomacul’, clar constiinta ta te anunta ca nu este ok daca recurgi la un astfel de gest, dar fiecare alegere a noastra este ca o moneda cu doua fete, orice ai alege obligatoriu ai parte de ambele ‘fatete’…si nu poti sa te sustragi…orice alegere implica o actiune si o reactiune…nimic nu este fara consecinte indiferent de alegere…

 3. In momentul in care iti pui intrebarea, insarcinata fiind, daca trebuie sa faci avort, clar respunsul ar trebui sa fie da. Cum ti-ai privi copilul in ochi, stiind ca ai avut o dilema in ce priveste venirea lui pe lume?

 4. Cred ca pana nu esti in situatia aia nu stii exact cum sta treaba. Nu ar trebui folosit avortul ca metoda contraceptiva, clar, dar nici nu mi se pare ok sa faci un copil ca sa-l lasi pe strazi sau sa-l ti legat etc.
  Eu cred ca e ok ca fiecare poate hotari pentru sine, stim si noi cate s-au intamplat in Romania cand a fost interzis avortul.
  Eu zic ca nu as face niciodata, dar asta e asa o pozitie confortabila pentru mine ca nici n-am fost pusa in situatia asta si sper sa nici nu fiu pusa vreodata. Mi se pare cea mai groaznica dilema posibila, daca sa avortezi sau nu.

 5. @Liana: alegere fortata, important e sa fie cea dreapta…

  @coolnewz: chiar nu stiu cum stau lucrurile in Spania, cred ca sunt oricum mai liberali in aceasta privinta.

  @Catalinah: foarte frumos spus!

  @Bianca: nici eu nu vreau sa ma pronunt categoric pro sau contra, nici macar in numele meu.

  @Maria: pana la urma, nu trebuie decat sa pui in balanta avantajele si dezavantajele…

  @Catalinah: se mai intampla sa ai dubii, esti tanar, esti nesigur, nu ai bani, dar asta nu inseamna ca atunci cand te hotarasti sa nasti copilul, el trebuie sa poarte vreo povara asupra lui doar pentru ca ai avut indoieli.

  @Oana: este intr’adevar o dilema infioratoare…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s