Despre jobul meu “misterios”

Nu e deloc misterios ceea ce fac, dar este absolut confidențial, chiar și atunci când vorbesc în română. Nu vă pot da nume sau detalii amănunțite, dar vă pot povesti despre industria în care lucrez, care mie mi se pare absolut fascinantă.

Așadar, lucrez într-o companie de cercetare de piață care anul acesta și-a sărbătorit 40 ani de la înființare cu o campanie despre care The Times a vorbit pe prima pagină. E un nume despre care cine se ocupă cu studiul de piață a auzit măcar o dată. Cele mai mari universități sunt abonate la rapoartele de inteligență de piață pe care le elaborează colegii mei (chiar am dat acum despre un document publicat de University of Manchester care te învață cum să citești cat mai productiv rapoartele respective). Mulți dintre specialiștii care lucrează cu noi sunt intervievați sau citați zilnic de cele mai mari trusturi de presă.

Departamentul în care lucrez eu operează o bază de date în care se află informații despre milioane de produse din țări-cheie din întreaga lume. În cifre, 20.000 de produse noi în fiecare lună, 650 pe zi, iar fiecare prezentare de produs cuprinde informații complete care acoperă peste 80 de câmpuri, de la nume, poziționare pe piață și marketing, până la dimensiunile produsului sau ingrediente. La ce ajută toate astea, vă veți întreba. Iar răspunsurile sunt infinite… Clienții sunt marile companii care vor să dezvolte noi produse sau servicii și vor să afle ce e nou pe piață, care sunt trendurile, în ce merită investit, cum să obțină soluții inovatoare, cum se descurcă firmele concurente etc. Mai precis, cum să ai succes pe o piață deja suprasaturată.

Eu, personal, lucrez cu industria de frumusețe. Primesc produse cosmetice din întreaga lume de la persoane al căror job este acela de a umbla prin magazine și de a achiziționa tot ceea ce e nou pe piață sau inexistent în baza noastră de date. Când acestea ajung la Londra, eu le analizez pe fiecare în parte, iau produsul în mână și nu îl pun înapoi în cutie până nu am înregistrat toate informațiile relevante. Am fost angajată, în principiu, să mă ocup de produsele din Portugalia și Brazilia, dar s-au bucurat să afle că am și cunoștințe de franceză și spaniolă pe care le pot fructifica destul de productiv (plus produse din țările vorbitoare de engleză, by default). Cu toate acestea, e foarte greu să intervină rutina, căci se întâmplă să te trezești cu țări precum Coreea, Filipine sau Thailanda (piețe în plină ascensiune, apropo, pentru cine e în urmă cu noutățile), cu etichete în limbi pe care nu le poți citi sau într-o engleză de Google Translate, plină de perle nemaîntâlnite.

E fascinant să urmărești cum se schimbă piața de la o țară la alta și, cel mai mult, de la o regiune la alta, în funcție de consumator și de considerente de multe ori bizare (ca de exemplu castă socială). În fiecare zi descopăr produse și branduri noi de care nici nu știam că există sau pe care nu le găsești în Europa, ingrediente inovatoare, trenduri surprinzătoare… Și partea cu adevărat minunată e că, după ce fiecare produs în parte trece prin mâinile a 5-6 persoane din echipe diferite, acestea ne sunt împărțite tot nouă de către firmă 🙂

6 thoughts on “Despre jobul meu “misterios”

  1. Ei draga mea… ma bucur sa vad ca esti ok si ca faci( sper) ceva ce iti place cu adevarat . Daca tot ai acces la diverse… poate ca nu ti-ar strica sa deschizi un boutiq in Bucuresti caci oricat ai da cu smaguri pe fata … tot ti-ar ramane si de impartit. Mai mult … incearca sa dezvolti un mlm daca tot exista tot felul de marci noi si produse… ceva ce ar prinde in piata si pentru care ar fi de ajuns sa faci doar comanda si tzup sa te poata scoate din randurile celor obisnuiti. Asa au inceput cei cu gano cafe sau alte produse de genul… iar omul cum a auzit ca are vreo bruma de ceva natural… cum a dat fuga sa cumpere sa vada cum este. Gandeste-te… cine stie… poate ma chemi la vreun vernisaj ceva ca esti directoare de vreo chestie din asta ! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s