Santorini – Vacanță pe insula soarelui-apune

În Santoni am fost la sfârșitul lui august-prima săptămână din septembrie, cu pretext de invitație la o nuntă a unei prietene care se visa mireasă din Mamma Mia (care s-a filmat, de fapt, în Skopelos). Santorini face parte din grupul de insule Cyclades din Marea Egee, cunoscute de toată lumea pentru clădirile albe din piatră și acoperișurile albastre care să reflecte culoarea apei. Și încă un aspect tipic acestor insule sunt apusurile de soare absolut amețitoare, pline de cele mai intense culori.

Fiind o insulă vulcanică cu o formă de semilună, relieful este aproape selenar, foarte stâncos și secetos, cu vegetație redusă, de multe ori, la câțiva palmieri, cactuși și, spre marea noastră bucurie, vii! Deci vin din abundență, inclusiv faimosul Vinsanto, care se face din struguri albi uscați la soare. Plajele sunt acoperie de pietre de diverse dimensiuni și culori, inclusiv negre, gri sau chiar roșii, dar au un farmec aparte, în ciuda lipsei nisipurilor aurii specifice Mediteranei.

Santorini este una dintre cele mai scumpe insule grecești – și chiar din toată Marea Mediterană – motiv pentru care este frecventată mai puțin de liceeni în căutare de cluburi și mai mult de turiști 25+ sau cupluri ținându-se de mână la apus 🙂 Mâncarea este divină, cu o varietate de pește șsi fructe de mare mereu proaspete, cele mai gustoase legume (până și ceapa roșie are alt gust în Grecia), dar și câte dulciuri poftești (baklava învelită în ciocolată, altceva nu mai zic!!). Dacă vreți fine dining și experiență de ‘aproape’ Michelin star, recomand Pelican Kipos în Fira, în mijlocul unei grădini plină de lumânări, mai romantic decât ar putea pozele să ateste, și Sea Side by Notos în Perivolos, chiar pe malul mării. Iar la LukuMum în Fira găsiți cele mai bune și mai proaspete lukumades cu ciocolată pe care le-am mâncat vreodată, și după colț la Coffee Island puteți bea un frappé sau freddo capuccino numai bune pentru zile călduroase de vară. Și mai știu și un loc cu o înghețată aproape la fel de bună ca-n Roma, dar nu-mi mai amintesc numele acum…

Pentru mine, principala atracție, pe lângă mâncarea grecească atât de bună și vinul de mai sus, au reprezentat-o apusurile, motiv pentru care am petrecut majoritatea vacanței pe coasta de vest, în capitala insulei, Fira, și orașele din împrejurimi – Firostefani, Imerovigli și Oia.

img_3857

img_3823

img_3877

img_3885

img_3928

img_4090

Oia este probabil cel mai cunoscut loc pentru apusurile spectaculoase, dar trebuie efectiv să stai la coadă pentru a prinde un loc cu “vedere la soare” din cauza miilor de turiști care se înghesuie seară de seară pe terasele înguste. Este într-adevăr un sat foarte pitoresc!

img_4082

Câteva poze cu plajele din Santorini:

img_3767
Kamari Beach
img_3837
Red Beach – Aktoriri (plaja rosie)
img_4180
Vlychada, poate cea mai frumoasă plajă de pe insulă
img_4184
Plaja mea preferată – Agios Gergios, Perivolos
IMG_4145.jpg
Marillia Village, hotelul unde am stat în Perivolos pentru 3 zile

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s