Rodica Ojog-Brasoveanu – 320 de pisici negre

Stiu ca nu e prima data cand o spun, dar tin sa ma repet: sunt innebunita dupa literatura. Am vesnic cate o carte in geanta, imi place sa citesc oricand si oriunde, as putea vorbi in continuu despre carti. Dar am o oarecare preferinta pentru autorii cu aer de mari scriitori, ale caror opere au intrat sau ar putea intra in istorie. Nu am o obsesie pentru nume consacrate, dar imi place sa citesc genul acela de literatura care tinde sa devina arta, care poate schimba mentalitati. Acesta e si motivul pentru care nu am citit literatura comerciala sau de consum, cum i se mai zice. Nu am deschis niciodata un volum de chic-lit (oricat deBarbie as parea), desi tot mai multe edituri vand aceste carti ca pe painea calda, si nu am avut niciodata curiozitatea sa lecturez vreo Sandra Brown. Nici romane SF sau fantasy n’am citit pentru ca nu prea sunt genul meu, desi recunosc ca sunt destul de curioasa sa vad cam ce’i de capul lor.

Pe lista de beletristica au mai ramas romanele politiste. Desi nu prea sunt fana a genului, am zis sa incerc unul, macar din curiozitate, sa mai iau o puza de la Saramago, Barnes sau Ishiguro. Si asa am pus eu mana pe 320 de pisici negre a Rodicai Ojog-Brasoveanu. Scriitoarea este un soi de Agatha Christie in varianta autohtona si pare destul de experimentata intr’ale literaturii “de suspan” (are o bibliografie bogata in aceasta arie). Si poate daca as fi fost o cititoare avida a genului, poate chiar mi’ar fi placut romanul. Insa pe mine nu m’a multumit pe deplin. Intriga intretine intr’adevar suspansul, dar m’am lovit de prea multe clisee pe care le intalnesti, de exemplu, in filmele cu detectivul Columbus, daca vi’l mai amintiti. Probabil ca, ecranizata, cartea te’ar face sa petreci vreo 2 ore pline de suspans si curiozitate. Dar mie una mi s’a parut ca parsonajele si replicile sunt prea teatrale, pierzandu’se astfel senzatia de autenticitate.

Si inca un aspect important: romanul a fost scris in perioada in care Romania se afla in plina dezvoltare ceausisto-muncitoreasca, astfel incat societatea evocata se incadreaza de minune in tiparul: “Traiasca Republica Socialista!”. Politistii, pardon, militienii romani sunt cei mai de temut oameni ai legii din intreaga Europa, iar Interpolul si Scotland Yard-ul sunt insipide si ineficiente pe langa mareata Securitate, de care cei mai mari escroci de talie internationala fug ca dracul de tamaie.

De Melania, personajul principal al cartii si care da numele unei intregi serii de romane, prefer sa nu divulg prea multe amanunte, cred ca este dreptul fiecaruia sa descopere cine este si ce poate face – atat personajul, cat si autoarea. Mai ales ca un portret complet si pertinent al Melaniei nu l’as putea face decat daca as citi toate romanele in care apare, asa ca cel mai corect ar fi sa nu dezvolt prea mult subiectul, vorbind despre ceea ce nu stiu – cel putin nu in totalitate.  

Cam toata actiunea creeaza impresia de neverosimil, dar respecta cu sfintenie canoanele literaturii politiste. Rodica Ojog-Brasoveanu stie sa captiveze cititorii, insa mai degraba pe cei pasionati de acest gen.

Cartea se gaseste la Editura Nemira (www.nemira.ro), imreuna cu o mare parte din ciclul Melania, plus alte romane consacrate ale scriitoarei.

Scrie ca sa primesti… o carte.

15 thoughts on “Rodica Ojog-Brasoveanu – 320 de pisici negre

  1. ah,inseamna ca n’o s’o citesc.. :)) am citit si eu cate ceva de autoarea asta,dar cartea care mi’a raman imprimata in memrie e una ..nu mai stiu cum se numeste..”zboru’ nustiu’cum..” :-?? oricum,mi’a placut pentru ca vorbea mult despre lagare si practicile de acolo..si ma interesa subiectul. in plus,cartea chiar era pasionanta,si deznodamantul destul de neprevazut. 🙂

    1. lil’miss..cartea se chema Plan Diabolic…am citit toate cartile acestei atuoare,mai ales ca eu citesc doar romane politiste 🙂 super autoare,v-o recomand…

      1. Dacă ai citit toate cărţile acestei autoare, să înţeleg că ai citit şi Povestiri de noapte bună? Şi dacă da, mai ai cartea? Şi, dacă da, nu vrei să “scapi” de ea? 😀 Contra cost, evident!

      2. nu am citit decat o singura carte de’a ei, cea despre care am vorbit, asa ca nu te pot ajuta mai mult de atat 😦

  2. Dar SF-ul nu e ‘comercial’ deloc daca stii sa alegi. Mai degraba m-as departa de cartile politiste din punctul asta de vedere decat de SF si fantasy. N-am prea gasit carti politiste bune.

    Plus, comercial.. hm. Sunt si carti care se vand si sunt bune, m-am saturat sa zic asta.

  3. @ Lil’miss: mai, nu stiu ce sa zic, eu una nu prea m’am omorat dupa cartea asta, dar nici nu e genul meu, probabil ca si de’asta…
    @ Fly: stiu ca sunt multe carti bune care se vand bine, si pana la urma asa e si firesc. Dar sunt unele carti care par facute doar ca sa fie vandute cu orice chip…
    @ Ela: multam ca mi’ai amintit de burp, uitasem complet 😛

  4. hmmm zici ca nu ai citit nici un chic lit? nu zi nu pana nu incerci. Recomandabil doar Colectia Polirom. Eu le citesc in loc de seriale. Vad ca avem aceleasi preferinte la ele. Mai recomand: Lipstick Jungle. Cashmere Mafia(nu e chiar fabulos dar merge)….si cartile Gossip Girl daca iti place serialul. In carti e cu totul alta poveste deci e ok.

    Have a great day lady! nice blog

  5. “320 de pisici negre” a fost prima carte pe care am citit-o de R.O.B. si nu pot spune decat ca este grozava. Este o carte mult mai buna decat cele scrise de Peter James, sau de alti autori foarte laudati in momentul de fata.

  6. In caz ca te hotarasti sa incerci SF si fantasy iti recomand cu caldura: Frank Herbert(Dune si continuarile) si Asimov – orice a scris mie mi-a placut. Asta la capitolul SF. Si la capitolul fantasy, Tolkien si Michael Ende. Pp ca Tolkien evoca Stapanul inelelor, care nu a fost un film rau dar cartea nu se compara :). Pe mine foarte putini autori m-au impresionat ca ei. Daca ti-au placut Golding si Orwell, sunt sigura ca o sa iti placa si autorii de mai sus. Spor la blogg-uit in continuare ! 🙂

  7. eu vas recomanda sa cititi cianura pt un suras sh dupaia sa va dati cu parerea ii foarte faina

  8. eu am citit primele 2 carti din ciclul “Melania Lupu”- “Cianura pt un suras” si “Buna seara, Melania!”- si mi.au placut foarte mult. sunt carti foarte captivante, pe care eu nu le-am putut lasa din mana. avand in vedere ca “320 de pisici negre” este continuarea primelor 2 volume o voi citi cu siguranta. de asemenea si cartile scrise de agatha christie sunt foarte interesante. eu am citit “Zece negri mititei”, “Crima din Orient Express” si “Anuntul mortuar”, carti pe care vi le recomand cu incredere.

  9. Buna. Eu sunt un adevarat fan al seriei cu Melania si ma gandeam ca poate mai ai cartea despre care ai scris mai sus. E singura care-mi lipseste si n-o gasesc nicaieri. Daca o mai ai si vrei s-o vinzi, sunt disponibil sa vorbim.

  10. As zice despre aceasta carte nu neaparat ca are o actiune extraordinara,cat ca are haz.Iar cartile SF nu sunt de ratat:1984-Orwell,Minunata lume noua-Huxley,Fahrenheit452-Bradbury

Leave a comment